Trendwatcher Lidewij Edelkoort blijkt tijdens de Corona crisis sinds lange tijd weer echt gelukkig te zijn. Ze hoeft even niets meer. Ze moet even niets meer. Ik herken dat wel. In de Tegenlicht documentaire Virus Vergezichten geven Dirk de Wachter en Lidewij Edelkoort hun perspectief op wat er met mensen gebeurt ten tijden van het Corona virus.

Lidewij heeft het over ervaringen opdoen die onze ziel voeden. Vanaf de roots, het begin, weer opbouwen en weten waar wijzelf maar ook materialen vandaan komen. Denk aan hoe een jas gemaakt wordt vanaf de wol van het schaap. Ze praat ook over de age of the amateur. De amateur die ergens blij van wordt en het heel graag zelf maakt of doet.

Corona crisis: ook solidair vergezicht?

Dirk de Wachter, psychiater, praat over dat deze crisis mensen weer bij elkaar brengt. Een toename van solidariteit, creativiteit, zorg, betekenis, medemenselijkheid. Bij je naaste buren, maar ook binnen je gezin. En deze waarden geven zingeving.

Fysieke aanraking blijkt essentieel om te groeien. Dat zie je bij een baby heel duidelijk en is wetenschappelijk bewezen. Kinderen groeien beter als ze fysiek aangeraakt worden. Zou het daarom komen dat we onze kinderen bijna letterlijk zien groeien als we met ze op (zomer)vakantie zijn? De vraag is of we deze waarden blijven uitdragen als de crisis weer voorbij is.

De kracht van dankbaarheid

Ikzelf voel in deze tijd van Corona veel dankbaarheid. Dankbaarheid is erkennen dat de goede dingen in het leven geschenken zijn. Dankbaarheid is een medicijn tegen de boodschap van ‘niet goed genoeg’ die we vaak horen. Dankbaarheid laat ons zien wat we al hebben: vriendschappen, familie, de natuur, goede gesprekken of plezier in ons werk.

Aandacht voedt de ziel

In tijden van Corona zijn dat voor mij; zelf je pannenkoeken beslag maken, een kunstproject doen met mijn dochter, sporten samen met mijn man, mijn kruiden uitzoeken, bloembollen en -knollen planten, de tuin per deel opschonen en voeden met nieuwe aarde en planten, een moestuin maken en de tuinkers letters in zaaien, een boekje maken dat gaat over wat ik in de tuin zet, rondje hardlopen met mijn zoon, het familie receptenboekje aanvullen en oude recepten maken…

En wat het verschil is met vóór de crisis; dat ik deze dingen met meer aandacht doe waardoor ik ze beter ervaar en waardoor ik meer zingeving ervaar. En dat…ja, dat is een fijn gevoel.